Info? - Mail sales@inter-sprint.nl

Het bandenlabel

Het bandenlabel gaat hiermee verder dan de bekende energielabels voor auto’s of witgoed. Waar daar alleen informatie gegeven wordt over energieverbruik (dus CO2-uitstoot) pakt het Bandenlabel ook geluidsproductie en veiligheid mee. Als maat voor de veiligheidsprestaties wordt gekeken hoe goed de band remt in natte omstandigheden. Het label moet de consument inzicht geven in het verhogen van de verkeersveiligheid en de belasting voor het milieu verlagen, en uiteindelijk een besparing voor hemzelf opleveren.

Hieronder staan de drie testpunten verder uitgelegd:

Rolweerstand:
Een band heeft een zogeheten rolweerstand. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er nodig is om die weerstand te overwinnen. Ook al variëren de resultaten bij verschillende wagens of weersomstandigheden, dan nog kan het gebruik van een set banden uit de A klasse t.o.v. een set uit de G klasse het brandstofverbruik verminderen met 7,5%

Grip op nat wegdek:
Er zijn verschillende eigenschappen van een band die belangrijk zijn om die veiligheid te kunnen bieden. Denk hierbij aan de hoeveelheid grip, het vermogen om te kunnen afremmen op zowel droge als natte wegen en vanaf hoge snelheid, om weerstand te bieden tegen aquaplaning, etc. Bij een noodstop kan de remafstand van banden uit klasse A tot 30% korter zijn dan de remafstand van banden uit klasse G.

remweg_op_nat_wegdek_-_euromaster_klein

Geluid
Het rolgeluid wordt uitgedrukt in decibel (dB)
Het gaat hier om het geluid buiten de auto ofwel geluidshinder.
Geluidshinder door het verkeer is een belangrijk milieuprobleem en wordt bepaald door:
– Verkeersintensiteit en voertuigtypes;
– Rijstijl;
– Interactie tussen band en wegdek;
Omdat niet veel mensen bekend zijn met waarden in decibel, wordt de geluidsklasse ook afgebeeld. Hiermee wordt de band gecategoriseerd met betrekking tot de toekomstige Europese geluidslimieten voor banden.

1 zwarte geluidsgolf: Stil (3 dB of meer lager dan de toekomstige Europese limiet)
2 zwarte geluidsgolven: Matig (tussen de toekomstige Europese limiet en 3 dB lager)
3 zwarte geluidsgolven: Luid (boven de toekomstige Europese limiet)

geluid-nl

Back to Top